O nas
O firmie
Historia rodzinnego gospodarstwa mieszczącego się we wsi Łęgowo sięga roku 1946. W wyniku masowych powojennych migracji osiedlił się tu Paweł i Bronisława Dzikielewscy.
Historia produkcji trzody chlewnej
1997 – ujednolicenie produkcji do 300 stanowisk tuczowych w poniemieckich budynkach
2000 – rozpoczęcie hodowli strusi afrykańskich
2003 – uruchomienie tuczarni ściółkowej – 800 stanowisk
2005 – uruchomienie drugiej tuczarni ściółkowej – 800 stanowisk
2005 – zakończenie hodowli strusi
2006 – budowa mieszalni pasz i bazy magazynowej zbóż
2009 – budowa placów manewrowych i dróg
2011 – uruchomienie tuczarni rusztowej – 1300 stanowisk
2015 – uruchomienie tuczarni rusztowej – 1100 stanowisk
2018 – uruchomienie produkcji prosiąt
2022 – decyzja o rozpoczęciu przetwórstwa mięsnego
2023 – rozpoczęcie przetwórstwa mięsnego z własnych surowców
Kim jesteśmy
DZIKIELEWSCY KLASYKA MIĘSTM jest zespołem gospodarstw rodziny Dzikielewskich, które mieszczą się w małej mazurskiej wsi Łęgowo. Nieprzerwanie od roku 1946 prowadzimy tu swoją działalność, której, owoce cieszą podniebienia naszych klientów.
Co robimy
Od 1997 roku prowadzimy gospodarstwa o ujednoliconej produkcji, nastawionej na produkcję wysokiej jakości żywca wieprzowego. W roku 2023 rozpoczęliśmy działalność przetwórstwa mięsnego. Od tej pory mięsa naszej produkcji trafiają bezpośrednio na Polskie stoły.
Jak to robimy
DZIKIELEWSCY KLASYKA MIĘSTM to realizacja idei „od pola, po stół”. Produkcja naszych mięs zaczyna się od wysiewu ziaren na nasze uprawy. Kupując nasze produkty wiesz kto, gdzie i w jaki sposób je wyprodukował. Zwierzęta są żywione wodą i zbożami z Łęgowa, rodzą się i dorastają w Łęgowie i tu odbywa się pozyskanie wysokiej jakości mięs. Cały proces produkcyjny - od siewu, po pakowanie mięs - odbywa się w Łęgowie.
Co jest dla nas ważne
Od wielu lat dokładamy wszelkich starań aby prowadzić zrównoważone gospodarstwo, działające w zgodzie z naturą. Naszą misją jest produkcja wysokiej jakości mięs z jak największą korzyścią dla środowiska.
Jakie cele i wartości są priorytetowe
Doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie pozwala nam na utrzymanie najwyższej jakości na każdym etapie produkcji wieprzowiny. Nasz know-how jest połączniem wielopokoleniowej tradycji i stosowania najnowocześniejszych technologii. Każdego dnia chcemy dokładać kolejne cegiełki w budowie stabilnej marki, wychodzącej naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów.
Co nas wyróżnia wśród konkurencji
Kupując nasze mięsa masz pewność, że są one świeże, wyprodukowane z wyselekcjonowanych, zdrowych zwierząt z chowu ściółkowego bez używania antybiotyków. Wykorzystane do produkcji rasy świń zapewniają wysoką mięsność i wyjątkowe walory smakowe.
Nasz zespół
Każdego dnia członkowie naszego zespołu służą wiedzą i doświadczeniem aby na Państwa stoły trafiło zdrowe i świeże mięso. Nad tym celem pracują nie tylko członkowie rodziny Dzikielewskich, lecz także wyspecjalizowany w produkcji wysokiej jakości wieprzowiny personel.